Mange veterinærer kjenner sikkert til noen som hevder å ha matet rådiett til et kjæledyr og at dette kjæledyret har levd et normalt og tilsynelatende sunt liv.
En katt eller hund kan få dekket alle grunnleggende ernæringsmessige behov via råe skrotter, så lenge det er en riktig balanse av essensielle næringsstoffer.
Så vidt jeg vet, har ikke kommersielt tilgjengelige råmat eller oppskrifter på hjemmelaget råmat blitt testet av American Association of Feed Control Officials eller tilsvarende, for å stadfeste at maten dekker de næringsstoffer hunder og katter trenger i alle livsfaser.
Det finnes ingen bevis for at det å fore med rårfor gir bedre helse enn å fore med ferdigprodusert mat. Forventet levealder for de fleste ville arter som lever i naturen er betydelig kortere enn hos dyr som lever i fangenskap og utbredelsen av generelle sykdommen betydelig høyere hos villhunder og katter. Vi kan ikke si at dette kun skyldes ernærning, andre faktorer omfatter vaksiner, parasittkontroll og redusert eksponering for miljøfarer.
Sykdomsrisiko
Katter og hunder kan utvikle alvorlige ernæringsrelaterte sykdommer ved råforing. Råforing utgjør en helserisiko!
I Derby-området, er det populært å fore hundene med hel kylling eller andenakke. Jeg har sett hunder som har vært i stor fare etter å ha svelget ryggvirvler. Heldigvis så kommer de fleste seg etter en operasjon.
En vanlig hendelse er at ryggvirvlene setter seg fast i thorax spiserøret (figur 2), og noen ganger perforerer de veggen, som resulterer i mediastinitis og pyothorax.
Jeg så en ung engelsk bull terrier som gikk i flere dager med ryggvirvler som satt fast i svelget. Under operasjonen som måtte til for å fjerne ryggvirvlene, ble spiserøret funnet å være nekrotiske og hadde perforert, lumen innholdet hadde lekket inn i brysthulen. Hunden døde noen dager senere, til tross for intensiv behandling med drenasje av brystet, IV væskebehandling og antibiotika.
I et studie (Allan, 2015) rapporteres det om tarmslyng i tynntarmens sløyfe etter at en kyllingvinge hadde satt seg fast. Kyllingvingen var gitt hunden som en del av råforingen.
En all-kjøtt diett medfører et kosthold uten kalsium og en stor mengde fosfat, dette igjen forårsaker en alvorlig ubalanse mellom Ca: P. Resultatet er sekundær hyperparatyreoidisme, med dårlig beinmineralisering og spontane frakturer (figur 3).
Rå lever har et ekstremt innhold av vitamin A og regelmessig inntak kan forårsake hypervitaminose A (figur 4). Tilstanden innebærer utvikling av bein exostoses rundt lem ledd eller i halsvirvler, noe som resulterer i smerter og begrenset bevegelse. Overdrevent inntak av vitamin A hos tisper under svangerskapet kan føre til ganespalte hos valpene bla på grunn av sammensmelting av beinplater under embryoets utvikling (figur 5).
Det er allment kjent at taurin mangel kan føre til dilatert kardiomyopati hos katter og hunder (figur 6), men det er mindre kjent at mangel under svangerskapet kan føre til store anatomiske føtale abnormaliteter inkludert medfødt luxating patellae og pectus excavatum.
I en studie (Glasgow, 2002), ble kattunger matet det hele første året med enten rått kaninkjøtt eller et komplett kommersielt tørrfor. Vekstraten var lik, avføring konsistens og tilstanden til hud og pels ble vurdert til å være bedre hos kattene som ble foret med råmat. Ti måneder ut i studiet døde en av kattene i råforingsgruppen av dilatert kardiomyopati på grunn av en alvorlig taurin mangel. Da resten av gruppen katter som ble foret med råfor ble skannet, hadde 70% av dem endringer i hjertemuskelen som er kompatibel med taurin mangel. Dette kom som en overraskelse siden rå dietten inneholdt mer enn minimum anbefalte nivået av taurin. Av en eller annen grunn så var det ikke fullt ut biologisk tilgjengelig.
Rått kjøtt inneholder potensielt skadelige bakterier og, i noen tilfeller parasitter. Til tross for at tamme katter og hunder er relativt motstandsdyktig mot bakterielle smittestoffer som forårsaker gastroenteritt, kan de også få kliniske sykdommer som stammer fra infisert kjøtt. Det finnes flere rapporter om racing sledehunder (Cantor et al, 1997), racing greyhounds (Stone et al, 1993) og vakthunder (Karve et al, 1959) som viser utvikling av salmonella infeksjoner etter å ha spist rått kjøtt med smitte. Det er også en rapport om dette hos katter (Stiver et al, 2003).
Imidlertid er den største helserisikoen ved råforing ikke begrenset til kjæledyr. I USA utstedte Food and Drug Administration (FDA, 2015) en advarsel vd. folkehelsen: “For å hindre smitte med Salmonella og Listeria monocytogenes, anbefales det å ikke mate kjæledyret med råfor.”
Kontakt med godbiter laget av gris ører, eller med hunder som hadde spist disse godbitene, var den dominerende årsaken til en alvorlig utbrudd av menneskelig Salmonella Infantis i Canada (Clark et al, 2001). Påfølgende utbrudd har også blitt rapportert i Nord-Amerika (Public Health Agency of Canada, 2006; Finley et al, 2006). Ved analyse av tilfeldig utvalgte tørkede godbiter over hele USA og også i UK (Willis, 2001) ble det funnet sykdomsfremkallende Salmonella stammer.
I en studie av 576 dyremat prøver (Nemser et al, 2014) fant man 66 prøver som inneholder Listeria (32 av disse var Listeria monocytogenes) og 15 prøver som inneholder Salmonella – alle funnene ble gjort i rå matvarer eller jerky godbiter.
I en annen studie (Joffe og Schlesinger, 2002), ble Salmonella organismer isolert i 30% av 10 hunder matet med hjemmelaget råmatdietter, ingen Salmonella organismer ble isolert fra 10 hunder matet med kommersielle tørrfôr.
Den britiske Food Standards Agency sier det er 72.000 tilfeller av Campylobacter-infeksjon per år og mer enn 100 mennesker dør. De beregnede kostnadene er 900 millioner britiske pund som belaster den engelske økonomien. Rundt 65% av fersk kylling er forurenset med Campylobacter (UK FSA, 2015).
På New Zealand ble 50 prøver av for laget av rått kjøtt, som var kjøpt fra supermarkeder og dyrebutikker, testet for Campylobacter (Acke et al, 2011). Tjueen av disse diettene (42%) testet positivt og mer enn halvparten av bakteriene identifisert var typen som oftest assosiert med sykdom hos mennesker.
I en kritisk gjennomgang av rå mat dietter (Schlesinger og Joffe, 2011), konkluderte forfatterne: “Selv om det er en mangel på store kohortstudier for å vurdere risiko eller fordel av råforing av kjæledyr, men det er nok bevis til å tvinge veterinærer til å diskutere de helsemessige risikoene dette har ovenfor mennesker og eierne.»
Frossen mat
Frysing dreper ikke:
- Escherichia coli (Dominguez og Schaffner, 2009).
- Listeria (Novak, 2003).
- Salmonella blir ikke drept ved frysing og øker ved tining (Sorrells et al, 1970). I en studie ble friske hunder matet med tinte matvarer som naturlig forurenset med Salmonella. Hundene ble smittet etter et enkelt måltid og smittet den samme salmonellestammen i sitt miljø (Finley, 2004).
- Campylobacter – en studie for Food Standards Agency om frysing kyllinglever viste at frysing redusere nivåene av Campylobacter, men enda viktigere, bakteriene ble ikke eliminer (UK FSA, 2015).
- Clostridia – frysing påvirker ikke sporer eller giftstoffer som kan føre til gastrointestinale tegn eller botulisme (lammelser) (FDA, 2015). Selv om det er sjeldent rapportert, har jeg sett tilfeller av botulisme hos hunder som spiste råtnende skrotter funnet på bredden av Mersey.I Storbritannia, vil strengere kontrollregler iverksettes for animalske biprodukter som kan tilsettes i hundefor, inkludert kommersielt forberedt råfor (Defra, 2014). Forskriftene insisterer også på at rå matvarer blir testet for bakterieinfeksjon, men bare for Salmonella og Enterobacteriaceae, og frekvensen av testingen varierer.Matlaging, bestråling eller pasteurisering er pålitelige metoder for å drepe bakterier.
Conclusion
Det er uansvarlig av veterinærer, dyrepleiere og lignende yrker å anbefale råforing på grunn av:
- usikkerhet om ernæringsmessige tilstrekkelighet
- helserisiko for dyr
- helserisiko for mennesker som regelmessig håndterer rått kjøtt, eller bor i en husholdning hvor dyr matet med rått kjøtt kan kaste patogener i miljøet.
Det første jeg lærte på universitetet var “først og fremst gjør ingen skade”, så det er ingen utsikter for at jeg vil anbefale råforing siden det kan føre til skade på pasienten min eller dens eiere, familie eller venner. Jeg vil aktivt fraråde mine klienter fra foring med råfor.
Sett bort i fra min samvittighet, så vil jeg også være bundet av de juridiske implikasjoner dersom noen fikk en alvorlig infeksjon, eller til og med døde, dersom noen hadde utsatt seg for økt eksponering, med den risiko det innebærer, for rå mat eller kjæledyr fordi jeg hadde anbefalt rå mat.
References
- Acke E, Midwinter J, Collins-Emerson J and French N (2011). Campylobacter species and multilocus sequence types from commercial raw meat diets for pets, J Vet Int Med 25(6): 1,496.
- Allan RM (2015). Enterectomy for treatment of small intestinal segmental volvulus secondary to dietary obstruction in a dog, Vet Rec Case Rep 3(1):e000179 doi:10.1136/vetreccr-2015-000179.
- Cantor GH, Nelson S Jr, Vanek JA et al (1997). Salmonella shedding in racing sled dogs, J Vet Diagn Invest 9(4): 447-448.
- Caraway CT, Scott AE, Roberts NC and Hauser GH (1959). Salmonellosis in sentry dogs, J Am Vet Med Assoc 135: 599-602.
- Clark C, Cunningham J, Ahmed R et al (2001). Characterization of Salmonella associated with pig ear dog treats in Canada, J Clin Microbiol 39(11): 3,962–3,968.
- Defra (2014). Using animal by-products to make pet food, https://www.gov.uk/guidance/using-animal-by-products-to-make-pet-food
- Dominguez SA and Schaffner DW (2009). Survival of Salmonella in processed chicken products during frozen storage, J Food Prot 72(10): 2,088-2,092.
- FDA (2015). Avoid the dangers of raw pet food, www.fda.gov/AnimalVeterinary/ResourcesforYou/AnimalHealthLiteracy/ucm368730.htm
- Finley R, Reid-Smith R and Weese JS (2006). Human health implications of Salmonella-contaminated natural pet treats and raw pet food, Clin Infect Dis 42(5): 686-691.
- Finley RL (2004). Salmonella in commercially available pig ear treats and raw food diets: prevalence survey and canine feeding trial, MSc thesis, University of Guelph, Ontario.
- Glasgow AG, Cave NJ and Marks SL (2002). Role of diet in the health of the feline intestinal tract and in inflammatory bowel disease, www.vetmed.ucdavis.edu/ccah/local-assets/pdfs/Role_of_diet_feline%20health_Glasgow.pdf
- Joffe DJ and Schlesinger DP (2002). Preliminary assessment of the risk of Salmonella infection in dogs fed raw chicken diets, Can Vet J 43(6): 441-442.
- Nemser SM, Doran T, Grabenstein MT et al (2014). Investigation of Listeria, Salmonella and toxigenic Escherichia coli in various pet foods, Foodborne Pathog Dis 11(9): 706-709.
- Novak JS (2003). Effects of refrigeration or freezing on survival of Listeria monocytogenes Scott A in under-cooked ground beef, Food Control 14(1): 25-30.
- Pitout JDD, Reisbig MD, Mulvey M et al (2003). Association between handling of pet treats and infection with Salmonella enterica serotype Newport expressing the AmpC β-lactamase, CMY-2, J Clin Microbiol 41(10): 4,578-4,582.
- Public Health Agency of Canada (2006). An international outbreak of human salmonellosis associated with animal-derived pet treats – Canada and Washington State, 2005, www.phac-aspc.gc.ca/publicat/ccdr-rmtc/06vol32/dr3213b-eng.php
- Schlesinger DP and Joffe DJ (2011). Raw food diets in companion animals: a critical review, Can Vet J 52(1): 50-54.
- Sorrells KM, Speck ML and Warren JA (1970). Pathogenicity of Salmonella gallinarum after metabolic injury by freezing, Appl Microbiol 19(1): 39-43.
- Stiver SL, Frazier KS, Mauel MJ and Styer EL (2003). Septicemic salmonellosis in two cats fed a raw meat diet, J Am Anim Hosp Assoc 39(6): 538-542.
- Stone GG, Chengappa MM, Oberst RD et al (1993). Application of polymerase chain reaction for the correlation of Salmonella serovars recovered from greyhound faeces with their diet, J Vet Diagn Invest 5(3): 378-385.
- UK FSA (2015). Campylobacter, https://www.food.gov.uk/science/microbiology/campylobacterevidenceprogramme
- Willis C (2001). Isolation of Salmonella species from imported dog chews, Vet Record 149(14): 426-427.
Les orginal artikkel her: http://www.vettimes.co.uk/article/evidence-based-nutrition-raw-diets/