Lopper


På grunn av vårt kalde klima, er ikke hundelopper vanlig i Norge. Men de kan forekomme ettersom flere og flere tar med hundene på ferie, mens andre importerer hund(er) fra land hvor lopper er langt mer vanlig.

Lopper er små, vingeløse insekter som overlever på blod. De har kraftige hoppeben og kroppen er flattrykt fra sidene. De burde være synlige for det blotte øye, men dersom din hund har mørk pels vil det kanskje være enklere å se dem på huden. Ellers vil du måtte jakte på dem. En loppe går gjennom fire stadier i løpet av sitt liv: egg, larve, puppe og voksen loppe. Voksne hunnlopper legger 20-40 egg om gangen. Disse blir vanligvis lagt direkte på verten, men faller ofte raskt ned på bakken. Eggene er meget små, ovalformede og grå eller hvite. Så snart eggene klekkes kommer larvene ut. Disse livnærer seg i hovedsak av avfallsrester som f.eks. avføring, døde insekter eller vegetabilske kilder, de liker ikke lys og gjemmer seg i kroker, sprekker og under tepper. Innen en uke eller to vil larven lage seg en puppe, for deretter å vokse i nok en uke eller to. Voksne lopper spretter ut og må umiddelbart finne en vertskilde til blod. Det er mye enklere å forhindre et loppeangrep enn å skulle fjerne dem senere. Du kan oppdage om din hund har lopper dersom han klør eller biter unormalt mye eller utvikler utslett på huden. Egg eller loppeavfall (mørke og harde kuler av størknet blod) enten i pelsen eller på sengen til hunden er også gode indikatorer.

Som nevnt er hundelopper veldig sjeldent her i Norge, mer vanlig er fuglelopper, kattelopper, ekornlopper og pinnsvinlopper. Disse loppene formerer seg ikke med hund som vertsdyr, men kan være til irritasjon. De overlever bare begrenset tid innendørs, vanligvis 1-2 uker innendørs og vanlig rengjøring er nok for å bli kvitt de.

Hundeloppe (Ctenocephalides canis):
En voksen hundeloppe er brunsort, men virker rødsort etter et blodmåltid. De er 1-4 mm lange, larvene er beige og opptil 5 mm lange. Voksne lopper lever av blod fra hunder og katter, og biter mennesker bare av og til. Siden de kan hoppe omtrent 15 cm, kan de flytte seg fra vert til vert. Et loppeangrep påvirker kjæledyrets trivsel og kan gi kløe, røde utslett, pelstap, alvorlige hudinfeksjoner eller allergiske reaksjoner på loppespytt.
Behandling:
Det er mye enklere å forhindre et loppeangrep i utgangspunktet enn å skulle fjerne dem senere. Det er viktig å kontakte veterinær så man får resept på riktig preparat. Som regel gis det “spot on”. Støvsuging med spesiell oppmerksomhet på kroker og polstrede møbler vil gjøre mye for å bli kvitt egg, larver og pupper. I alvorlige tilfeller kan man behøve hjelp fra et firma som har spesialisert seg på å utrydde insekter.
Fugleloppe (Ceratophyllus gallinae):
Voksne lopper er som regel brune i fargen og 1-8 mm lange.
Øynene og antennene er klart synlige. Munndelene er velegnet til å gjennombore hud og suge blod, og peker nedad fra hodet. Fuglelopper overlever bare en kort stund innendørs, de formerer seg under rugetiden, når verten og/eller ungene er lett tilgjengelige for jevnlige blodmåltider. Voksne fuglelopper lever i fuglereder. Når fuglene flytter fra redet, må de voksne loppene finne en ny vert. De kan da bite mennesker, men vil ikke kunne formere seg på menneskeblod.
Hvis redet brukes på nytt, vil puppene klekke og formeringssyklusen fortsette.
Fuglelopper kan formere seg voldsomt i hønsehus, rugekasser, bur, osv.

Behandling:
Innendørs støvsuges infiserte rom, sengene i rommene og spesielt liggeplasser for kjæledyr støvsuges godt Loppene er lyssky, og det er derfor viktig å støvsuge langs lister og sprekker Loppeinfiserte tekstiler kan fryses og kuldestive lopper ristes av, for eksempel over badekaret eller over papir som brennes Glatt sengetøy og soveposer kan ristes fri fra lopper uten frysing Kulde dreper ikke loppene.

 

Katteloppe (Ctenocephalides felis):
Kattelopper er 2-3 mm lange, vingeløse lopper. Flat/smal sett ovenfra med lange ben som gjør at de kan hoppe. De har ctenidia (kammer) på hodet og ryggen. De gjennomgår 4 stadier: egg, larve, puppe, voksen. Eggene er små og hvite og stadiene varer til sammen fra to uker til åtte måneder. En katteloppe kan ikke fullføre livssyklusen bare ved å spise menneskeblod. Disse loppene er ofte ute av stand til å avgjøre om en vert er egnet før de har bitt. Hvis verten anses som uegnet, faller loppen raskt av.

Behandling:
Enkelte ganger må man bekjempe kattelopper inne i hus og leiligheter. Dette kan være vanskelig og det tar ofte noe tid før man lykkes. Den enkleste måten å bekjempe loppene på er å behandle dyret som bærer loppene. Hvis man behandler dyret med jevne mellomrom, vil loppene dø ut. Preparatene til behandling av lopper er reseptbelagte, ta derfor kontakt med veterinær
I tillegg til å behandle det loppebefengte dyret vil rengjøring fjerne lopper fra omgivelsene. Det anbefales derfor å foreta grundig støvsuging av boligen, og spesielt rense liggeplassen til dyret, tepper og møbler som dyret bruker samt sprekker i gulvet. Støvsugerposen bør kastes etterpå, brennes eller legges i fryseboksen i minst et døgn. Tykke tepper tas ut og bankes. Om vinteren når det er frost, kan man henge ut tepper og sette ut møbler hvor dyret har ligget, slik at loppene fryser i hjel. Også eventuelle møbler hvor dyret har oppholdt seg i kan behandles på denne måten.

 

Del gjerne dette innleggetShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *